» » » ΜΠΟΡΑΓΚΟ – ΜΠΟΡΑΝΤΖΑ

ΜΠΟΡΑΓΚΟ – ΜΠΟΡΑΝΤΖΑ

Μποράντζα

Το θαυματουργό βότανο  για την υγεία, την τόλμη, και την ομορφιά μας.

Το λατινικό του όνομα, όμως, borago officinalis κι ο λαός στην ελληνική ύπαιθρο το αποκαλεί βορατσίνα, μποράντζα, βόραγο, βοράγινο, έχιον, μποπράτσινο, βούγλωσσο, βοϊδόγλωσσα, 

Είναι το φυτό που ο Όμηρος αναφέρει ως Νηπενθές, το μυθικό φάρμακο που αλλάζει τη διάθεση, φέρνει ευεξία, χαλαρώνει, ηρεμεί και κάνει να ξεχνιούνται η λύπη κι ο θυμός. Σύμφωνα πάντα με τον Όμηρο, τα άνθη του προσφέρθηκαν στην Ωραία Ελένη, κατά την επίσκεψη της στην Αίγυπτο, χώρα που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τον πλούτο των αρωματικών και φαρμακευτικών της βοτάνων, κι ήταν αυτά που την βοήθησαν να ξεχάσει τα πάντα και να σαλπάρει με τον Πάρη, μακριά από το παλάτι του Μενέλαου.

 Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν, ότι το βότανο είχε τη δύναμη να μετριάζει την μελαγχολία των υποχονδριακών. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρουν, ότι τα φύλλα του φυτού «τοποθετημένα στο κρασί κάνουν άνδρες και γυναίκες ευτυχισμένους και χαρούμενους και διώχνουν σκοτούρες, στεναχώρια και μελαγχολίες. Τα σιρόπια που φτιάχνονται από τα άνθη του φυτού ανακουφίζουν την καρδιά και ηρεμούν τους σχιζοφρενείς και ψυχασθενείς ανθρώπους».Το Μποράγκο είχε γοητεύσει με τις ιδιότητες και την ομορφιά του τον Λουδοβίκο τον 14ο, ο οποίος είχε διατάξει να το φυτέψουν στις Βερσαλλίες. Στην Ουαλία το ονομάζουν το «βότανο της χαράς» και στα αραβικά «πατέρα του ιδρώτα» προφανώς λόγω της δράσης του ως εφιδρωτικό.

Στη λαϊκή ιατρική εδώ και εκατονταετίες το Μποράγκο χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο μαλακτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Το χρησιμοποιούσαν κατά των πυρετών, των παθήσεων της χολής, της πνευμονίας, των οξέων ρευματισμών, της ιλαράς, της οστρακιάς και της ευλογιάς και μάλιστα κατά ειδικό τρόπο. Έβραζαν το φυτό και το σούρωναν με ένα κομμάτι λεπτό βαμβακερό ύφασμα. Πρόσθεταν μέλι και έπιναν τρία κύπελλα την ημέρα.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ποτό των σταυροφόρων όταν έφευγαν για τους Άγιους Τόπους, έριχναν άνθη Μποράγκο για να αποκτήσουν θάρρος. Ο γνωστός βοτανολόγος Τζον Γκέραντ έγραψε το 1597 για το βότανο. « Εγώ το Βοράγκο, δίνω πάντα κουράγιο» Η σύγχρονη έρευνα έχει δώσει καινούρια έννοια στο ρητό αυτό αποκαλύπτοντας ότι το βότανο διεγείρει τους αδένες των επινεφριδίων προωθώντας την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται όταν επίκειται μάχη ή φυγή και εξοπλίζει το σώμα για δράση σε πιεστικές καταστάσεις.

Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό. Το Μποράγκο δρα σαν αποκαταστατικός παράγοντας στον φλοιό των επινεφριδίων, πράγμα που σημαίνει ότι αναζωογονεί και ανανεώνει τα επινεφρίδια μετά από ιατρική αγωγή με κορτιζόνη ή στεροειδή. Το Μποράγκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των επινεφριδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα. Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Οι σύγχρονες έρευνες, στηριζόμενες στις παραπάνω βοτανολογικές επισημάνσεις, έχουν δώσει καινούργια στοιχεία και πρακτικές αποκαλύπτοντας, ότι το βότανο διεγείρει τους αδένες των επινεφριδίων, θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό κι είναι καθαρτικό του αίματος. Το λάδι Μποράγκο έχει αποδειχθεί, ότι έχει την ικανότητά να ηρεμήσει και να επουλώσει μια φλεγμονή κι έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να ανακουφίσει τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων όσων πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το λάδι Μποράγκο (Borage Oil) προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του φυτού. Είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό υψηλής θρεπτικής αξίας με σπάνιες ιδιότητες κι η πιο σημαντική του είναι, ότι έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA)ν (περιεκτικότητα 16-27%) από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, βότανο ή τροφή υπάρχει στη φύση. Το GLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μετατρέπεται σε ουσία τύπου ορμόνης, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που καθιστά το Μποράγκο ένα εξαιρετικό αναπλαστικό των δερματικών κυττάρων και χρήσιμο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Έτσι οι επουλωτικές του ιδιότητες μας δίνουν ένα άκρως αποτελεσματικό συστατικό για την επούλωση των ρυτίδων, την αντιγήρανση, την σύσφιξη και την λείανση της επιδερμίδας, αλλά και την δραστική θρέψη κι ενυδάτωση της. Ως εκ τούτου ωφελεί καταλυτικά τις ξηρές, αφυδατωμένες, κουρασμένες και ώριμες επιδερμίδες. Ιδιαίτερα ευεργετικό σε όσες επιδερμίδες παρουσιάζουν πρόωρη γήρανση. Οι επουλωτικές και αναπλαστικές του όμως ιδιότητες το καθιστούν εξαιρετικό για όσες επιδερμίδες είναι ακνεικές, ευαίσθητες ή έχουν τάση για δερματικές διαταραχές (έκζεμα, ψωρίαση, αλλεργίες, δερματίτιδα, ερεθισμοί).

Το GLA είναι απαραίτητο επίσης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των μαλλιών. Θεωρείται ο γιατρός των μαλλιών γιατί θεραπεύει πιτυρίδα, ξηροδερμία και δερματικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, βοηθάει στην τριχόπτωση και την αλωπεκεία.

Η μορφή του GLA έτσι όπως αυτή περιέχεται στο λάδι Μποράγκο θεωρείται η περισσότερο αξιοποιήσιμη και μεταβολίσιμη από τον οργανισμό και ειδικά στις γυναίκες, τις οποίες βοηθά στα συμπτώματα του προεμμυνορησιακού συνδρόμου.

Εξωτερικά, το μπόραγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάπλασμα για αιμορροΐδες (μαζί με φλούδες από κρεμμύδι), τοπικά οιδήματα και ρευματικούς πόνους.
Το μπόραγο καταναλώνεται κυρίως ως αφέψημα ή έγχυμα (30 γρ ανά 2 ποτήρια νερού).

 ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το βότανο Μποράγκο χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Η γεύση ενός τρυφερού φύλλου έχει αυτήν του δροσερού αγγουριού κι οσμή που μοιάζει με του κρασιού. Μπορεί να είναι τριχωτό, αλλά οι τρίχες διαλύονται στο στόμα. Τα άνθη του Μποράγκο είναι μια πολύ όμορφη γαρνιτούρα στη σαλάτα μας ή ένα εντυπωσιακό γαρνίρισμα σε πικάντικα ή γλυκά πιάτα, κρύες σούπες ή ως προσθετικό στο γιαούρτι. Δίνει άρωμα επίσης στο κρασί και στα δροσερά καλοκαιρινά ποτά και κοκτέιλ. Είναι κατάλληλο για δίαιτες χωρίς αλάτι γιατί είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και συνδυάζεται γευστικά με το σπανάκι. Περιέχει οξικά και φυτικά άλατα καλίου, άλατα ασβεστίου σαπωνίνες, τανίνες, βιταμίνη C κι αιθέριο έλαιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συνταγή.

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες και είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Πάντα χρησιμοποιείτε το  βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.

Follow bazar:
Latest posts from